zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да живеем позитивно



Как да живеем позитивно

или 10-те най-важни принципа на позитивното мислене.

ТЯ.bg

Какво отличава песимиста от оптимиста? Може да бъдат дадени много обяснения. Едно от тях, което в този случай ще ни свърши добра работа... Със сигурност сте чували за чашата - дали е наполовина пълна или наполовина празна!? Именно това е разликата – едните винаги намират основание да продължат напред, а другите също така винаги намират причина да се обръщат назад.

Предлагаме ви няколко насоки, които може да ви помогнат да видите нещата правилно, т.е. че чашата пред вас всъщност не е наполовина празна, а наполовина пълна.

1. Повечето негативни мисли се появяват поради погрешно интерпретиране на дадена ситуация.

Дали обаче фактите, които са причина за песимизма ви са верни? Наистина ли съдите за другите справедливо? Представяте ли си най-лошото, без да имате всъщност основание да мислите по този начин? Опитайте се да промените отношението си към хората и нещата в по-позитивна посока.

2. Водете си дневник на мислите.

В него отбелязвайте основните си мисли и обстоятелствата, които ги провокират. Например, ако сте се ядосала в службата, помислете защо и го запишете. Помислете за емоционалната си реакция. Би помогнало, ако изследвате какви ситуации предизвикват у вас негативни или позитивни реакции. Редовно препрочитайте дневника, за да очертаете картина на емоциите и си направете самооценка дали ставате по-позитивен човек.

3. Променяйте представите си.

Като развивате начина, по който си представяте различни неща, ще се чувствате много по-добре по отношение на себе си и живота.
Например, ако сте обидена на партньора си, представете си, че той е малко дете, което се нуждае от прегръдка. Ако се чувствате ядосана от поведението на колега, представете си го с някаква смешна шапка. Ако времето е ужасно, представете си слънчев ден.

4. Един начин да постигнете дългосрочно позитивно отношение, е да си задавате въпроса защо мислите негативно.

Дали се страхувате от това, което може да се случи в живота ви – да бъдете предадена...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.