Промотирането на собственото ни благосъстояние удължава продължителността на живота, смятат учени. 

 
Проучване установява, че хората, които споделят, че се чувстват „много добре“, имат по-нисък риск от кратка продължителност на живота, в сравнение с тези, които определят състоянието си като „много лошо“.
 
Учените вземат предвид и други рискови фактори, които влияят на продължителността на живота, включително тютюнопушене, хронични заболявания и високо кръвно налягане.
 
В проучването участват повече от 8000 души, които оценяват благосъстоянието си и същевременно преминават през медицински прегледи.
 
Три десетилетия по-късно доброволците отново са анкетирани. Учените откриват, че хората, които първоначално отговарят положително на въпросите, е по-вероятно да надживеят тези, които са негативно настроени.
 
Според резултатите участниците, които показват положително отношение, оптимизъм и удовлетворение от живота си, подобряват и поддържат здравето си през годините, казва Дейвид Фех от Университета в Цюрих.
 
Проучването установява по-конкретно, че мъжете, описващи здравето си като „много лошо“, са 3,3 пъти по-застрашени от кратка продължителност на живота, в сравнение с тези, отговорили, че се чувстват „много добре“. Сред жените този риск е 1,9 пъти по-висок.