Дали чашата е наполовина празна или наполовина пълна, зависи само от нас. Мислейки позитивно, можем не само да подобрим жизнените си стандарти, но и здравословното си и психическо състояние.


В основата на когнитивно-поведенческата терапия е оптимизмът. Той е ключов елемент за справянето със стреса, което от своя страна подобрява здравословното състояние.


Позитивното мислене не е вродено, но може да се научи. Едно от най-важните условия е възможността да изказваме мислите и чувствата, които тормозят не само психиката, но и целия организъм.



Безкрайният поток от неизказани мисли, който минава през съзнанието ни всеки ден, може да се отрази негативно на нервната система.



От изключително значение е да не задържаме нищо в себе си и да споделяме. Така можем да бъдем сигурни, че ще надвием стреса във всяка ситуация.


NEWS_MORE_BOX

 


Позитивното мислене може да предотврати депресия, да подсили имунната система, да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и секрецията на кортизол (хормона на стреса).
 


Специалисти са на мнение, че при позитивните хора нивото на хормоните на щастието, допамин, серотонин и ендорфините, е по-високо, а те стимулират жизнените функции на организма.


Хората, които се занимават с когнитивно-поведенческата терапия са склонни да живеят значително по-дълго, добавят специалистите.

 

 

Ето няколко съвета за подпомагане на позитивното мислене:

  • Не се страхувайте от промяна.
  • Забавлявайте се.
  • Заобиколете се от положително настроени хора.
  • Общувайте.
  • Вижте проблема и от друг ъгъл.