Бъдете най-доброто си АЗ!

Бъдете най-доброто си АЗ!

Бъдете най-доброто си АЗ!

Преди няколко дни присъствах на среща на собственици на малък бизнес, на която една жена разказваше как неин служител просто е станал от работното си място и си е тръгнал - напуснал работа без предизвестие и обяснение.

По-късно тя разбрала, че служителят не е знаел, че има правилен начин за напускане на работа и че не е достатъчно просто да кажеш "довиждане" и да си тръгнеш.

Напускането на работа е нещо, пред което почти всеки човек се изправя в даден момент от живота си. Независимо от вашата възраст, пол или позиция в компанията, някой ден пред вас може да се открие нова възможност или просто да ви омръзне работата, която сте вършили до момента.

Каквато и да е причината, начина, по който ще напуснете работата, е също толкова важен, колкото начина, по който сте я започнали. Гледайте на този момент като на последната възможност да покажете своя професионализъм и почтеност.

Имайки предвид всичко това, може да използвате това кратко ръководство, за да напуснете работата по правилния начин, когато дойде времето.

1. Следвайте протокола

Всяка организация има различни процеси и очаквания, на които трябва да отговорят хората, които напускат. Повечето изискват официално писмо за оставка, което е последвано от комбинация от срещи с ръководството и документация, която трябва да бъде подписана. Постарайте се да бъдете възможно най-кратки, точни и позитивни по време на тези срещи.

2. Подайте адекватно предизвестие

Планирайте за бъдещето. Не споделяйте новините за възможното ви напускане, преди да сте обмислили всичко добре и не забравяйте да уведомите ръководителите си с поне двуседмично предизвестие. Оставете си достатъчно време, за да може да завършите започнатите задачи, да предадете отговорностите си на някой друг и да дадете на работодателя си нужното време, за да се подготви за вашето напускане.

3. Подберете добре думите си, когато напускате

Много организации провеждат интервю при напускане, което ви дава шанс да споделите вашето мнение и мисли с ръководството или с мениджър от отдел „Човешки ресурси“. Дори и да сте разочаровани от работата в компанията, опитайте да дадете по-конструктивни отзиви. Когато ви попитат защо напускате, бъдете ясни, информативни и точни, без излишна негативност.

4. Не горете мостове

Колкото и нещастен и недоволен да сте в професионалното си настояще, никога не знаете кога може да имате нужда от препоръка или пък да се окажете от другата страна бюрото и да интервюирате човек, с който сте се сбогували преди време. 

5. Помогнете за прехода

Когато започнете да броите последните седмици и дни до вашето напускане, не правете живота на колегите си по-труден, като промените подхода си и решите, че вече не е нужно да влагате особени усилия в работата. Завършете започнатото и оставете мястото си добре организирано и готово за служителя, който ще ви замени. Бъдете максимално полезни по време на прехода, не само защото по този начин ще оставите добро последно впечатление, но и защото това е правилното нещо, което трябва да направите.

6. Бъдете етични

Не копирайте фирмени документи и не изпращайте конфиденциална информация, преди да напуснете компанията. Не се поставяйте в ситуация, в която вашият работодател може да ви обвини в кражба на търговски тайни или в нарушаване на споразумение за поверителност. Вашата почтеност е най-важното нещо, което трябва да запазите.

7. Очаквайте неочакваното

Какво ще направите, ако шефът ви каже, че наистина иска да продължите да работите за него и ви предложи страхотна оферта. Да, това не се случва често, но е добре да бъдете подготвени за подобно предложение. Важно е да знаете какви точно са причините за вашето напускане и какво е нужно, за да промените решението си. Накратко казано, представете се в най-добрата си светлина. Без значение дали започвате работа или напускате, постарайте се да бъдете най-доброто си Аз.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ