Все още без своя златен блясък, есента вече е тук. Присъствието й обаче се усеща с липсата на слънце, от една страна и появата на лошо време, от друга. След усмихнатото и слънчево лято, а и края на отпуските, неминуемо новият сезон се отразява и на усещанията и възприятията ни.


За съжаление, измененията не са в положителна насока – те се изразяват в лошо настроение и поява на депресивни състояния. Нормално е да се чувстваме така, тъй като замирането на природата носи и у нас неприятно чувство.


За да избегнем преживяването, трябва да обърнем внимание върху някои дейности, които в останалите сезони бихме могли да си позволим да пропуснем. За да запазим позитивизма и доброто настроение през есента обаче, те са изключително необходими ...


1. Повече движение

 


Учени неведнъж са доказвали, че ежедневните физически упражнения са чудесен метод да се справим с депресията и „черните“ мисли. Ако все още не сте си изградили навик да спортувате, ежедневната разходка в парка или на някое спокойно място, може да направи чудеса за настроението ви.


Фразата „Чувствам се жив!“ е достатъчно красноречива сама по себе си. Трябва да достигаме до състояние, което да ни кара да я изричаме, възможно най-често през този сезон. Освен душевна нагласа, важна стъпка към подобно състояние е и начинът, по който усещаме тялото ни.


Тичането за здраве, например, е много добър начин да се тонизираме. Начинаещите обаче не трябва да прекаляват – щом се почувства напрежение или умора в мускулите, спрете. Ако пък тичането ви се струва скучно, сега е моментът да си изберете занимание - спорт, танци, йога – всяко едно от тях ще направи чудеса както за тялото, така и за духа.



2. Смехотерапия

 

Смехът е здраве! Вероятно всеки е чувал този израз, който напълно заслужава своята популярност. Той е обект на изследване от страна на учени по целия свят. Доказано е, че смехът подобрява здравето.


Докато се смеем, поемаме повече въздух, вследствие на което се подобрява кръвообращението. Така подобряваме дишането, масажираме коремните органи, намалява се стресът, болката отминава.


Смехът има и сънотворно действие. По този начин почивката през нощта става пълноценна, а концентрацията през деня се подобрява – тайната да сме по-способни на работното място. Освен това смехът подсилва имунната система и предпазва от сърдечни заболявания.


Пуснете си някоя комедия, която да ви разтовари и прогони неприятните мисли и усещания. От друга страна, стремете се да си намирате повече поводи за усмивки. Несъмнено, когато виждаме наоколо усмихнати и ведри лица, настроението се подобрява.


Когато се смеем, в мозъка ни се отделя ендорфин – познат като хормонът на щастието. На базата не тези факти, психотерапевтите създават метод, с помощта на който се лекуват както психически, така и физически заболявания и състояния. В България обаче Смехотерапията все още не е разпространена.

NEWS_MORE_BOX



3. Добрите приятели ...

 

При срещите с приятели можем да разпуснем, да споделим – добро и лошо. Това е най-добрият начин да се разсеем, тъй като при тях сме „в добри ръце“. Събирайте се по-често с близките си хора – те могат да разберат и помогнат във всякаква ситуация.


Като цяло всяка приятна компания, всяка нова тръпка ще има положителен ефект.


4. Да се поглезим

 

Този метод е един от най-ефективните за преодоляване на ежедневния стрес и напрежение. През есента обаче трябва да му се обърне особено внимание.


Посветете повече време на любимите занимания. Започнете с масажа – чудесен начин както да се освободите от излишния стрес и напрежение, така и да подобрите настроението си и да се почувствате „живи“. Извършете всички козметични процедури, които ви доставят удоволствие и ви помагат да се отпуснете.


Пуснете любимата си музика, танцувайте и пейте на воля. Вземете си релаксираща вана. Вечеря на свещи с изискани ястия и приятна компания също е чудесен начин да се почувствате добре.


Стремете се да виждате красивото в сезона. Есента носи със себе си и прекрасни природни картини – насладете им се!