Позитивното мислене пътя към здравето

Какво е здраве ?

Определение по СЗО: пълното психично биологично социално и икономическо благополучие на индивида.

Какво е блест ? -

Отсъствие на благополучие на поне едно от тези нива

Нива на боледуване:

Умствено

Емоционално

Физическо

Тук следват примери за болести от трите групи

В даден момент може от един конфликт да боледува само едно ниво

Организмът, за да спаси най - важните си структури, в случая –ума- избира центробежни по посока преноси на болестните енергии, превръща енергията на менталния конфликт в емоция/стрес, тревожност/, а пък не метаболизирания и неусвоен в креативност стрес се превръща в спазми и в краен случай във физически болести.

Какво е човека от холистична гледна точка - ум или тяло или ум-тяло

Как се изгражда ?

Всъщност кое е матрицата - тялото за ума или мисълта за тялото /материята?

Възраст на градивните единици в нас съответно на мисълта ни.

Ние сме един поток от атоми и молекули, които постоянно преминават през нас чрез въздух вода храна и енергия и се отделят в същото количество, тоест реализираме кръговрат на енергия и градивни вещества, които постоянството на мисълта и навика подрежда като видимо тяло- така се материализират конфликтите или обратно здравето/отметка за позитивно мислене/ Нов поглед към болестта не като проблем, а като обратна връзка, чрез която несъзнаваното контактува с нас. В този аспект се появява дори благодарност към болестта тъй като тя призовава категорично за промяна на различни нива, която ако бъде предприета ще е от изключителна полза за организма и човека като цяло и реализирайки модулиращия си ефект болестта става излищна и спокойно здравето се възвръща

СХЕМА

Индивид

С определен генотип и фенотип

Стил на живот

Храна /движение /мисли

От взаимодеиствието между генотипа със стила на живот се появява здравето или болеста

Съответно чрез промяна на стила се променя и здравния статус

Естеството на болестите както и техните характеристики показват много точно на какво ниво е конфликта ,съществува високо ниво на корелация между органа, които боледува и вида на конфликта, често дори се отразява социалния, семеен или личен характер на конфликта В свой задълбочени проучвания проведени в немски университет професор Х. Дилке дори изолира конфликти, които провокират болестни промени в отделните зародишни пластове ендо-, мезо- или ектодерма/виж ГНМ Визирайки значението на стила на живот всички виждаме, че го представям в три компонента: Храна Движение и Мисли Всъщност приемането на отговорност върху тях е първата стъпка за ефективно лечение от страна на пациента, това е и основната задача на терапевта според мен. За първите два много е говорено и може би биха били тема на друга лекция. Важно е да се знаят добре основите и принципите на храненето и диетите, видовете метаболизъм и факторите, които им влияят. Движението е друг фактор, които често пренебрегваме /човек е устроен постоянно да се движи, промяната и движението са естествени процеси, които не разбираме и често подценяваме.

Но сега акцентът е за Мисълта и нейното влияние върху здравето! Как вида и качеството на нашите мисли се проявяват върху нашето здраве и по какъв начин ние бихме могли да имаме някакъв контрол над това ? Вече в началото споменах, че човека на физическо ниво е поток от градивни материали атоми и енергия, като най - старите постъпили в него са на една до две години –примерно елементи от структурата на костите, други преминават през човека само за дни - примерно кожа и лигавици, някой лимфни тъкани кръвосъсирване и т.н. Така че самото тяло като възръст е само на година - две, на действителната възраст, която осъзнаваме е мисълта и дали е само на толкова години или на безброй повече, но и това е повод за разговор на друга среща и тема ! Има безброй доказателства за това кой и как боледува, особено за съзнанието.

Представям ви две наистина убедителни:

Изследват шизофреници, на които са спрени подържащите лекарства за основното заболяване преминавайки от личност в личност се откриват и такива, при които в едната пациента носи очила и преминавайки в другата няма нужда от тях, или при едното състояние проявява дадена алергия а в другото не. Е, логичен е въпросът кой боледува тялото или мисълта? Друг всеизвестен факт е, че при застрашаващ и неможещ да се увладее алергичен шок накрая вкарваме пациента под пълна наркоза и алергията веднага спира като се подтисне активноста на съзнанието –следва същия въпрос кой е алергичен: тялото си е същото, само съзнанието е променено и тогава изчезва алергията ?

Та за мисълта най - общо проява на какво е ?

Две основни съставки

Его и Несъзнавано

Аз/като проява на Егото/

Тук също различаваме нисше неизградено Его И висше изградено и прието Его Егото е продукт на логичния ум, при него важат причинно следствената връзка, разбира физичните закони, говора, времето, основен инструмент е на лявото полукълбо. То се оформя в резултат на социалния натиск и програмиране от общество и семейство, основна негова цел е ред, порядък и поддържане на статуквото. И втората съставка наречена Несъзнаваното. Тези две съставки формират нашата личност. Като несъзнаваното съдържа невероятно много информация от самато ни раждане до сега, а и от преди това. Затова има най - вярната идея какви сме всъщност и какви са ни талантите и заложбите, какви са ни вишите истинни цели и път на развитие! Негова основна цел е да се самоосъществи и да бъде свободно, основни изразни средства, с които борави то са образи, интуиция, метафори и най - вече синхроничност ,безвремие и спонтанност /тук и сега/, основен инструмент е на дясното полукълбо на човека ! Всъщност именно в несъзнаваното се съдържат редица модели на поведение на човека изградени и постигнати с еволюционното му развитие, именно от там се черпи огромна енергия за осъществяването на каквото и да е действие и проява! Тези модели Юнг нарича Архетипи Те са много и за това ще има друга лекция Въпросът е, че в живота си ние поливаме едни и развиваме, а други се опитваме да потиснем и изкореним и така си създаваме сянка в несъзнаваното, която ни прави номера и непременно иска да бъде призната. Обратното Егото е царя на създаването на роли и поддържането им, за което черпи огромна енаргия от несъзнаваното

Конфликта и решаването му При възникването на делема

Когато его и несъзнаваното са на едно мнение следва хармония Когато има различно мнение се ражда тревожност като признак, че вървим против истинността си. Дългото присъствие на тревожност води до паник атаки. Не осъзнаването им - до функционални спазми, мигренни световъртежи, вегетативни промени, и в края на краищата до физични увреди и болест. Ако осъзнаем тревогата, тогава ние мислим за естеството и и бихме могли да я впрегнем в креативни действия или израстване и от проблем тя се превръща в градивна сила и то голяма /Алхимична транформация/ именно тук е ролята на позитивното мислене да се разберем, приемем и да предприемем определена отговорност за промяната. Киркегор го е казал : „Които не е разбрал тревогата не е познал промяната!” Забележете, говоря за позитивно действие, а не мислене! Действието изисква значително повече енергия от мисленето и за да се прояви изисква и постоянство и хармония, вяра, усет за доверие в себе си и света! А -то и Б- то на позитивизма

Тук е мястото да обясня как да направим от несъзнаваното партньор, а не противник, вече казах, че то е много по – умно, могъщо и в постоянна връзка с еднинното цяло, винаги има вярна идея за свободата си и нашето развитие! Проблемът е, че неукрепналото ни Его ни вкарва в роли, които упорито иска да поддържаме. Дори китайците имат великата поговорка :

Там, където си успял никога няма да преуспееш!

Самият процес на поддържане на статуквото и ролята изисква много енергия и жертви, което пък създава рано или късно конфликти!

Болно и здраво его

Единственият начин е да разберем наистина какви сме и какво ни харесва и искаме от живота, без маска или социално обусловени модели, след което да се приемем като такива, именно тогава егото от болно става здраво! И се превръща в основа /съд/, който да приеме несъзнаваното, Душата, ако щете и тя да се прояви в различните си аспекти

Друг момент е доверието

Това се нарича БезАзие,

Тъй като несъзнаването е невероятно по-мъдро, мощно и енергично от Егото, веднъж разбрали себе си, бихме могли да отправим определено Възнамеряване по отношение на даден наш проблем примерно здравословен! След което да проявим пълно доверие, тоест да спрем да определяме начини, време, пътища за постигането му! Както и да го повтаряме като папагали –получава се обратния ефект!

Единствената мисъл

Е тази мисъл и по-скоро усет за благодарност, ако може дори щастие, ако ни се удало, че сме се разбрали и доверили на висша сила, която дори съществува и действа в нас, по свой и уникален начин в името на добруването ни!

За общуването

И чак тогава се появява синхроничността, несъзнаваното /то е божественото в нас / най-после е признато и зачетено и почва да говори и от собствен опит знам, че е много много бъбриво. Вече казах то говори с метафори, образи и съвпадения, и използва всичко, което му е под ръка, за да достигне до нас. Болестите и симптомите са точно това!

Проблясъци

В един момент започваме да разбираме езика му и да му се доверяваме. Тогава се научаваме най-после да мислим истински и да не прибързваме с оценките си, както и да нямаме определено очакване, освен доверие. Изчезват конфликтите, излиза наяве поуката и усета за израстване. Именно тогава на принципа, че тялото се съгражда по матрицата на мисълта, една хармонична и здрава и спокойна мисъл, би сътворила и подобно здраво тяло!

И това всъшност е пътят на постигането без усилие!

В случая за здраве, но става за всичко. В края на крайщата започнах с определението за здраве, забравихте ли го, то не е просто липса на физическа или психическа болест .

Като извод : Дълбоко съм убеден, че човек би трябвало да се приема цялостно /холистично/ като ум/тяло, а не нозологично като отделни части, органи и болести. Увредата на даден орган или ниво неминуемо се отразява на всички други нива и мисълта е първопричина за всичко това. По начина и най-вече устойчивия навик да мислим по определена схема ние си докарваме здраве или болест! Нашият ум и най-вече взаимодействието между Егото и Несъзнаваното в нас са причина за всичката тревога, хармония или конфликти, които на физическо ниво се проявяват като здраве или определени болести. Именно активното разбиране какво сме всъшност и позитивната промяна в мисленето и най-вече позитивните действия в тази насока довеждат до желана промяна в здравето на човека, което и става по нататък и превенция на здравето на едно много по-висше ниво!

Благодаря ви !

Начало