🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Луиз Хей, здравей

На 85 години авторката на "Излекувай живота си" празнува 25-годишнината на издателската си империя, изградена върху позитивната визия за живота

Heal Your Body ("Излекувай тялото си", в превод на български от издателство "Кибеа"), първата книга на Луиз Хей от 1976 г., е по-скоро памфлет от 12 страници, разграфени в три колони - заболявания, предполагаемите мисловно-емоционални причини, довели до тях, и позитивни фрази, които да задействат процеса на изцеление. Пример: камъни в жлъчката – язвителност, тежки мисли, укор, гордост – с радост се освобождавам от миналото, животът е приветлив, а и аз съм такъв."Показах я на моя духовен учител, много я хареса и ме попита дали не мисля да я отпечатам в двеста бройки? Отвърнах му: пет хиляди", спомня си Хей през 2008 г. в биографичния филм You Can Heal Your Life /"Излекувай живота си"/ на режисьора Майкъл Гурджиян.

Противно на всички прогнози тя продава първоначалния тираж за две години. През 1988 г. и след появата й в телевизионното шоу на Опра Уинфри, книгата "Излекувай живота си" автоматично се изстрелва в списъка с бестселъри на "Ню Йорк таймс", в който след над 35 милиона копия продължава да е сред десетте най-продавани книги (и единствената, която не е художествена литература). Затова никак не е странно, че днес всеки, задълбал поне малко в света на духовните учения и философии, рано или късно се изправя пред въпроса:"Чували ли сте за Луиз Хей?"

Посланията и идеите й често се предават с несъзнателни отклонения от оригинала подобно и на други хубави и полезни мисли, които някога сме прочели или чули, без непременно да знаем техния автор. "Обичай себе си такъв, какъвто си", е едно от най-често използваните й утвърждения. Не съвсем точното позоваване на първоизточника обаче е поредното доказателство за превръщането на Луиз Хей в истински доайен на духовните гурута. "За мен животът е като бумеранг, колкото пъти го хвърлиш, толкова пъти се връща при теб. Колкото повече благодарите, толкова повече неща ще получавате, за които да сте благодарни", казва тя. На базата на положителното мислене, фразата "Животът ми е пълна бъркотия" се превръща във "В процес съм на положителни промени". И докато преди 25 години много от прилаганите от нея идеи и методи са пренебрегвани и дори осмивани от конвенционалната наука, днес в тази насока работят психолози, психиатри и неврохирурзи. "Вече знаем, че умствените модели могат да бъдат променяни чрез когнитивно-поведенческа терапия. Не става въпрос за псевдонаучни измислици, а за доказан биохимически, неврохимически и неврофармакологичен ефект, който може да е по-ефикасен дори от антидепресанта "Прозак" или други медикаменти.

Луиз Хей открива чрез наблюдение нещо, което науката потвърждава десетилетия по-късно", обяснява невропсихиатърът Мона Лиза Шулц. И въпреки че идеите за силата на позитивното мислене започват още някъде в началото на XX век, Хей е сред основоположниците на масовото им приложение през последните 35 години. До голяма степен тя стои и зад неспирно нарастващия интерес към холистичното здраве, при което е важна хармонията между тялото, духа и съзнанието. Освен всичко друго тя спечелва аудиторията си с абсолютно ненасилствения си подход и липсата на догматичност. "Някои ще си кажат - тази възрастна жена какви ни ги разправя, но това не ме притеснява. Много е вероятно утре някой да ви каже същото с други думи и да ахнете от възхита. Има толкова много неща, които човек да направи, за да подобри здравето си и да израстне духовно. Не съществува един върховен учител, нито само една валидна теория. Следвайте интуицията си и изберете това, което е най-близко до вас", призовава Луиз Хей от по време на I Can Do It - организирани редовно от издателската й компания срещи с някои от най-известните й съмишленици.

Освен че вдъхновява две поколения по пътя на себепознанието и духовните търсения извън рамките на утвърдените класически методи, Луис Хей от години застава чрез Hay House зад много автори, работещи в тази насока, някои световноизвестни като Eстер и Джери Хикс, и Уейн Дайър. "Луиз е пионер, предшественик на теорията, че съзнанието може да създава и променя реалността. Тя ни окуражаваше да благославяме и окуражаваме хората около нас и самите себе си. Това е нещо много дълбоко, защото, когато обичаш себе си, обичаш и другите", споделя неврофармаколожката Кандис Пърт. Основано преди 25 години, издателството разпространява не само книги, но също аудио- и видеозаписи, като излъчва и по собствена радиостанция. И ако първата си книга продава от дома си в Санта Моника, когато ролята на неин асистент изпълнява близо 90-годишната й майка, която е зле със зрението и слуха, днес Луиз Хей заедно със своя съдружник Рийд Трейси ръководи издателска империя с над шейсет служители.

Един от най-силните доводи в дългогодишната кариера на Луиз Хей е фактът, че личната й история е потвърждение на нейните теории. Съсед я изнасилва, когато е 5-годишна, а по-късно и вторият й баща започва да зпоупотребява с нея. Напуска дома си и училище на 15, след което забременява и дава детето за осиновяване на бездетно семейство. През 1950 г. заминава за Ню Йорк, където започва работа като модел. Омъжва се за влиятелен английски бизнесмен, а когато след 18-годишен брак той я изоставя, Луиз е съсипана. Това, по думите й, е повратна точка в нейния живот. "Когато за пръв път чух идеята, че ако променя начина си на мислене, мога да променя живота си, за мен беше нещо като провидение. Започнах да отделям цялото си време и усилия, за да разбера как да го постигна", спомня си тя. Не след дълго вече е терапевт в The Church of Religious Science. А когато й е поставена диагноза рак на шийката на матката, си казва, че е неин ред да приложи върху себе си това, което е съветвала другите. Отказва конвенционално лечение за сметка на пречистваща от токсините диета плюс всички известни й алтернативни методи, начело с позитивните си утвърждения. Причината за болестта открива в изпълненото си с тежки травми детство и останалия у нея гняв към миналото. Всъщност от перспективата на своя опит Луиз Хей твърди, че двете основни причини за голяма част от болестите са именно гневът и страхът. От всичко най-трудна и в същото време най-ползотворна се оказва прошката към родителите й. Шест месеца по-късно лекарите установяват спонтанна ремисия на рака, макар тя да признава,че днес вече няма свидетел, който да потвърди самоизцелението й. "Щом мога аз, можеш и ти. Аз не лекувам никого. Ако търсите лечител, застанете пред огледалото и погледнете в него, там ще го откриете", съветва тя.

Когато през 1985 г. избухва СПИН истерията и дори лекарите се оказват дезориентирани, Луиз Хей започва да води групи за помощ. На първата сбирка в дома й отиват шестима мъже. "Тогава и аз като много други не знаех какво ще правим, но знаех какво няма да правим. Няма да говорим колко е ужасно и няма да се оплакваме. Реших да следвам моите методи с позитивни фрази, направихме кратка медитация и накрая заедно изпяхме една песен", разказва тя. Шест месеца по-късно в хола й има повече от деветдесет души, някои надничащи от вратата, защото вътре няма място за всички. Малко след това Хей получава правото да ползва спортен център, където присъстват по 850 души на седмица. Сега, на 85 години, Луиз Хей служи за пример на възрастното поколение, без да променя нищо от позитивната си нагласа: "На 50 години започнах с издателската си фирма в съвсем скромен мащаб. На 55 преодолях страха си към компютрите и вече пътувам с iPad. На 60 направих първата си градина и се записах на уроци по рисуване. На 85 продължавам да пиша, изнасям лекции, не спирам да чета и да уча. Обичам хората и купоните и пътувам непрекъснато. Животът ми се превърна в съкровищница от изживявания." И въпреки че доверието към един автор и още по-малко духовен учител със сигурност не може да се измери само с цифри, както коментира "Ню Йорк таймс" за авторката на "Излекувай живота си", близо четиресет милиона читатели от цял свят няма как да са сбъркали. Така че днес всъщност далеч по-уместен е въпросът: как така не сте чували за Луиз Хей?

www.hayhouse.com

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oror avatar :-P
    Orchid
    • - 2
    • + 25

    Да, Луиз Хей е пример за сила на духа и любовта към живота.
    Дава прости формули и съвети, че всичко зависи от нас самите:-)
    Много хубава статия!

    Нередност?
  • 2
    ranita avatar :-|
    ranita
    • - 2
    • + 17

    Благодаря на автора Иво Харалампиев - лек стил, находчив превод!Винаги има усет към необичайното и сега ни запознава с Луиз Хей! А подобни срещи си заслужават!!!!!!

    Нередност?
  • 3
    gallnare avatar :-?
    Мария
    • - 2
    • + 15

    "Така че днес всъщност далеч по-уместен е въпросът: как така не сте чували за Луиз Хей?"

    Не, не бях чувала, но го правите да изглежда интересно. Благодаря, "Дневник"!

    Нередност?
  • 4
    rozablue avatar :-|
    rozablue
    • - 1
    • + 10

    Чудесен пример.

    Нередност?
  • 5
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 3
    • + 12

    Всъщност тя се е излекувала с т. н. лечебен глад, щом е използвала пречистваща диета за изхвърляне на токсините. Пречисти ли се организма, болестните микроби губят средата, в която могат да виреят и се размножават. А позитивните нагласи помагат да издържиш на лечението, защото е доста продължително.
    С диета и йога се лекуват всички болести!

    Нередност?
  • 6
    heartsease8._ avatar :-|
    heartsease8._
    • + 5

    Много хубава статия. Всички знаем коя е Луиз Хей, но мисля, че не всички знаехме историята й. :)

    Нередност?
Нов коментар